Regulamentul (UE) 2020/239 va intra în vigoare de la 12 martie 2020.
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 48/21.02.2020 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/239 al Comisiei din 20 februarie 2020 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 901/2014 în ceea ce privește adaptarea modelelor pentru procedurile de omologare de tip a vehiculelor cu două sau trei roți și a cvadriciclurilor la cerințele etapelor de mediu Euro 5 și Euro 5+.
Regulamentul (UE) este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
ITP nu se prelungește automat în perioada stării de urgență (31.03.2020)
Autoritățile competente nu au luat nicio decizie care să schimbe în vreun fel legislația în vigoare cu privire la valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice (ITP), informează Registrul Auto Român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției în data de 23 martie.
Mai mult »S-a renuntat la vinieta Oxigen
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că renunță la vinieta Oxigen, care a intrat în vigoare de la începutul anului (1 ianuarie 2020), după ce, în urma referendumului pe care chiar ea l-a făcut pe Facebook, cei mai mulți cetățeni s-au declarat împotriva vinietei.
Mai mult »De la 1 ianuarie 2020 intra in vigoare taxa auto din București pentru mașinile poluante (vinieta Oxigen)
Vinieta Oxigen poate fi achiziționată momentan doar online intrând pe site-ul Administrației Străzilor:
https://www.aspmb.ro/cumpara.html
sau
https://www.roviniete.ro/ro/oxigen
Autoturismele cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta OXIGEN, iar mașinile cu motoare sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului! Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021
Autoturismele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor fi interzise complet în complet în centrul Capitalei în același interval orar, și vor avea acces pe restul arterelor doar cu achiziția vinietei.
Singurele mașini care nu vor fi afectate de restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6.
Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 07.00 și 22.00, cu excepția sărbătorilor legale. În afara programului se poate circula gratuit, prin toate zonele Bucureștiului, indiferent de norma de poluare.
Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) reprezintă perimetrul delimitat de:
Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan cel Mare – Str. Polona – Str. Mihai Eminescu – str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Voda – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Știrbei Voda – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victorie.
Mai mult »
Din 20 mai 2018 intra in vigoare sanctiunea suspendarii automate a inmatricularii masinilor care circula si nu au ITP valabil
Politia va putea aplica dubla sanctionare pentru soferul care circula in astfel de conditii: una pentru lipsa ITP si una pentru ca a circulat cu inmatricularea suspendata.
Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată, începând cu 20 mai 2018, este reglementată prin OG nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002
privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier).
Mai mult »
Incepand cu 21 mai 2018 supravegherea cu sistem video pentru statiile ITP devine obligatorie, absenta sistemelor de supraveghere video atrage suspendarea activitatii statiei ITP
“Incă de la începutul lunii mai 2018, Registrul Auto Român (RAR) a verificat la nivel naţional în staţiile ITP (inspecţie tehnică periodică) dotarea corespunzătoare/instalarea sistemului de supraveghere video şi îndeplinirea tuturor funcţionalităţilor impuse de lege”.
Mai mult »
Din 20 Mai 2018 intra in vigoare sanctiunea suspendarii automate a inmatricularii masinilor care circula si nu au ITP valabil
Politia va putea aplica dubla sanctionare pentru soferul care circula in astfel de conditii: una pentru lipsa ITP si una pentru ca a circulat cu inmatricularea suspendata.
Mai mult »
UPDATE (31.10.2017): ATENȚIONARE ASF privind transferul clasei de bonus-malus în cazul asigurărilor de Răspundere Civilă Auto (RCA)
Autoritatea de Supraveghere Financiară, în calitatea sa de autoritate competentă, ADUCE ÎN ATENȚIA CONSUMATORILOR:
În cazul în care vindeţi/radiați un vehicul și aveți un contract RCA în vigoare, aveți următoarele drepturi:
Dacă ați vândut/radiat vehiculul și nu ați produs accidente în perioada în care RCA prezent este în vigoare, vă puteți recupera suma aferentă perioadei rămase până la expirarea asigurării respective. Pentru recuperarea acestei sume este necesar să vă adresați cu o cerere intermediarului sau asigurătorului dumneavoastră însoțită de documente justificative (contract de asigurare, certificat de radiere sau act care dovedește vânzarea vehiculului sau orice alt document doveditor).
Dacă ați vândut/radiat vehiculul şi cumpăraţi altul nou, puteţi solicita asigurătorului dumneavoastră RCA trecerea bonusului de pe vechiul vehicul pe cel nou. Acest lucru îl puteţi realiza în baza unei solicitări scrise la care să atașați documente justificative privind înstrăinarea sau radierea vehiculului şi achiziţia vehiculului nou-dobândit.
În situaţia în care sunteți asigurat persoană juridică și deţineți mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul în parte.
În situaţia în care sunteți asigurat persoană fizică și deţineți în proprietate mai multe vehicule, beneficiați de aceeaşi clasă a sistemului bonus-malus pentru toate vehiculele. Astfel, la prima reînnoire a contractului de asigurare, efectuată după data de 01 august 2017, se va avea în vedere cea mai favorabilă clasă de bonus-malus corespunzătoare istoricului dumneavoastră de daunalitate.
Mai mult »
Sanctiuni conform OUG195/2002 Reactualizat 2015
Lipsa ITP de la 9-20 puncte-amenda (1125-2500 RON) si retinerea Certificatului de Inmatriculare (talon) cu redobandirea acestuia numai la reprezentantele RAR. (Se poate achita cu reducere de 50% in 48 ore)
Lipsa RCA duce la retinerea Certificatului (talon) si a Placilor de Inmatriculare ale autovehiculului precum si amendarea conducatorului auto de la 1000 – 2000 RON. (Nu se poate achita cu reducere de 50% in 48 ore)
Observatie:
Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoare numarului punctelor-amenda aplicate.
Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie (1250 RON).
Lege promulgata. Din 2018, masinile vor trece de ITP doar cu defecte mici, iar cele vechi vor fi verificate anual
La fiecare inspecție tehnică periodică (ITP), mașinile vor trece sau nu de verificare în funcție de gravitatea defectelor pe care le au, potrivit unui proiect de act normativ care a fost promulgat recent prin decret prezidențial. Concret, autovehiculele vor putea trece de inspecție cel mult cu defecte minore, iar dacă va fi vorba de defecte mai grave, acestea vor trebui reparate în maximum 30 de zile. Totodată, actul prevede că automobilele mai vechi de 12 ani vor necesita anual ITP.
Mai mult »
VESTI PROASTE pentru soferii cu masini mai vechi de 12 ani. Ce vor fi obligati sa faca anual..
Directorul general al Registrului Auto Român, George Dincă, a declarat că instituția pe care o conduce vizează creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani.
Mai mult »